Dive deeper into Japan
with Japan correspondent
Kjeld Duits
NEWS      TOP NEWS      STOCK PHOTOS      JAPAN LINKS      SHOP      ABOUT US      CLIENTS
JAPAN NEWS
Home » Archives » August 2004 » [Dutch] 'Vrouw breekt los' -- Japan zoals het is

[Dutch] 'Vrouw breekt los' -- Japan zoals het is

Tuesday, August 21, 2004 Posted: 02:09 AM JST

Vrouw breekt los vertelt over het Japan dat niet op de televisie verschijnt of in de kranten. Het lot van de tienduizenden daklozen, kinderen die gepest worden op school, vrouwenmishandeling. Maar ook de mooie en inspirerende kanten van Japan. Zoals de opwindende religieuze festivals, jonge onafhankelijke vrouwen die doen wat ze willen en een genezend heetwaterbad verborgen in een rots in Nagano. Meer dan dat, Kjeld Duits vertelt door middel van deze verhalen waarom de Japanners doen wat ze doen. Gezien zoals een Japanner dat ziet; niet door een gekleurde westerse zonnebril.

Geen land is volmaakt, of zonder problemen. Japan is geen uitzondering op deze regel. Vrouw breekt los toont Japan met wratten en al en geeft daardoor een inzicht dat zelfs lezers die Japan door en door kennen waarderen. Dit is Japan zoals het werkelijk is...

Vrouw breekt losTitel: Vrouw breekt los. De vele gezichten van Japan
Prijs: JPY 1,950 (± EUR 14.00)
Verzending: Gratis!
Auteur: Kjeld Duits
Voorwoord: oud-premier Dries van Agt
Genre: Mens, Cultuur & Maatschappij
ISBN: 9055019801
Uitgever: Bzztoh
Uitgegeven: Oktober 2002
Formaat: 221 x 140 x 23, 240 pagina's, 50 kleurenfoto's
Bindwijze: Paperback

Flaptekst:

Japan verbijstert

Japan is het land met de mega-steden van miljoenen inwoners en met veel te veel beton; maar ook het op vijf naties na meest beboste land ter wereld, met bergen waar wilde apen en beren vrij rondzwerven.
Japan heeft een boeiende geschiedenis die vele duizenden jaren terugreikt en waarvan de overblijfselen over het hele keizerrijk nog zichtbaar zijn. Die gebruiken uit dat verre en vergeten verleden worden echter ook roekeloos vermengd met een nietsontziende modernisering.

Japan verwart

De meeste Nederlanders zijn het erover eens dat Japanners over een fascinerende belevingswereld beschikken. Het grootste raadsel is echter waarom een intens boeiend land als Japan zo weinig Nederlanders herbergt. Nederlanders hebben duidelijk moeite zich het land eigen te maken. Slechts een duizendtal heeft zich er gevestigd; het gros verblijft er maar tijdelijk.

Japan inspireert

Maar Nederlander Kjeld Duits voelt er zich lekker. Alhoewel hij in 1959 in Nederland is geboren, noemt hij Japan al sinds 1982 zijn thuis. Hij heeft met de Japanners gewerkt als zakenman, Olympisch attaché, journalist, fotograaf en als Kjeld Duits zelf. Hij kent de ziekenhuizen, de scholen, de mensen. Hij overleefde de moordende aardbeving van 1995, waarbij zijn sympathieke relaas televisiekijkers in zowel Japan als Nederland schokte en hem lanceerde als journalist en fotograaf.

Japan onthult

Nu, in Vrouw breekt los verduidelijkt Kjeld Duits de unieke fantastische cultuur, zeden en gewoonten aan de hand van tientallen verhalen. De spanningswereld tussen mystieke riten en moderne omgangsvormen, oude gebouwen en pragmatische vormgeving en andere ogenschijnlijke tegenstellingen worden voor de lezer verklaard. En dan lijken al die beleefde buigingen en vriendelijke glimlachjes plotseling lang niet zo vreemd meer.


Recensies:

• NCRV, Plein Publiek, Lex Bohlmeijer, October 2002:
"Kjeld Duits heeft een fijn oog voor de haarscheurtjes in de Japanse cultuur."

• Evangelische Omroep, De Ochtenden, Thijs van den Brink, October 2002:
"Een Nederlandse journalist die na twintig jaar iets begint te begrijpen van Japan."

• NCRV, Cappucino, Sjors Fröhlich, October 2002:
"Mooie verhalen uit Japan. Kjeld Duits toont ons de vele Japanse gezichten."

• Onze Wereld, November 2002:
"Boeiend en geestig."

• Dries van Agt, voormalig EU-ambassadeur in Tokyo (in voorwoord):
"Een leerrijke bijscholing."

• Trouw, 14 december 2002
"Heerlijk compact geschreven -- een uitstekend, ongeromantiseerd beeld van het hedendaagse Japan."

Losse mannenhanden in Japan, Leonoor Kuijk

De uitgever kon 'Vrouw breekt los' geen slechtere dienst bewijzen dan het deze titel te geven en de kaft die hij erbij uitgezocht heeft: twee knappe vrouwen prijken daarop, tegen een rode vlammende achtergrond. De ene foto is van een geisha, de andere een studente met geblondeerd krullend haar en een hondenband om. Ze steekt uitdagend haar tong uit waar een piercing doorheen zit.

Probleem is dat het boek nauwelijks gaat over vrouwen en helemaal niet over vrouwen die 'losbreken'. De ruim dertig reportages - heerlijk compact geschreven - in dit boek gaan over van alles en geven samen een uitstekend, ongeromantiseerd beeld van het hedendaagse Japan. Maar slechts twee reportages in de bundel gaan over vrouwen.

De reportage waar de titel aan is ontleend, blijkt gebaseerd op een serieuze studie over vrouwenemancipatie in Japan, inclusief cijfers van dalende geboorte-aantallen. Het andere 'vrouw'-verhaal zoomt in op een aspect hiervan: de handen van Japanse mannen zitten nogal los, ze gaan er gemakkelijk toe over hun vrouw te slaan.

De overige verhalen gaan over politiek, over de Japanse excuuscultuur, de omgang met de geschiedenis, gokverslaving, doodgaan in Japan, en nog veel meer. Geen vrouwen, niets rellerigs, en al helemaal geen seks. De lullige ondertitel, 'Impressies van een Nederlandse bewoner in het Land van de Rijzende Zon', suggereert tot overmaat van ramp oppervlakkigheid, wat het boek niet verdient.

De schrijver sluit dicht aan bij de actualiteit. Dat maakt het boek levendig, maar zorgt er ook voor dat het snel zal verouderen, en deels al verouderd is. Zo schrijft hij bijvoorbeeld over de pogingen van de ouders van Megumi Yokota hun dochter terug te vinden die in 1977, toen dertien jaar oud, op onverklaarbare wijze verdween. Langzaam maar zeker wordt het aannemelijker dat zij is ontvoerd door het Noord-Koreaanse leger. Twintig jaar later zien de ouders hun bange vermoedens bevestigd, als een Noord-Koreaanse geheim agent het communistische dwangbewind weet te ontvluchten en uit de school klapt over de ontvoering van Megumi en andere Japanners.

,,De Japanse overheid zegt machteloos te zijn. Het land heeft geen diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea. [...] Sakie en Shigerua Yokota willen hun dochter terug. Maar zonder enorme druk van de Verenigde Staten en andere landen is de kans dat de Yokota's en hun lotgenoten ooit hun kinderen terugzien, minder dan nihil', schrijft Kjeld Duits.

Wij weten inmiddels dat de Noord-Koreaanse Grote Leider de ontvoeringen in de jaren zeventig en tachtig onlangs heeft toegegeven. De ontvoerde Japanners die niet onder verdachte omstandigheden in Noord-Korea zijn omgekomen, zijn voor 'familiebezoek' in Japan. Megumi Yokota, ze zou nu achtendertig zijn, is er niet bij. Ze is dood.• NBD/Biblion, Leidschendam, oktober 2002
"...de schrijnende situatie van de dak- en werklozen. Alleen al die hoofdstukken maken het boek de moeite waard."

Met onregelmatige tussenpozen verschijnen er boeken van Nederlanders die lange tijd in Japan wonen of gewoond hebben waarin zij vertellen over hun ervaringen in dat land. Daarbij leggen zij veelal de nadruk op het anders zijn in denken en doen van de Japanners en proberen zij uit te leggen hoe een en ander in elkaar zit. Dit boek van een Nederlandse fotograaf die zo'n 20 jaar in Japan woont is daar één van. En zeker niet de minste, hij schrijft in prettig leesbare taal (heel wat anders dan de bombastische inleiding van Dries van Agt) over allerlei onderwerpen als het belang van rijst in de Japanse samenleving, over poppen en hun makers, het drukkende onderwijssysteem, de typische jaartelling, waarzeggen, enz. De omslag geeft ten onrechte de indruk dat het hele boek over de veranderende houding van de vrouw gaat, maar daar is maar één artikel aan gewijd. Waar hij veel meer aandacht aan besteedt, en daarover lees je maar zelden, is de schrijnende situatie van de dak- en werklozen. Alleen al die hoofdstukken maken het boek de moeite waard. Met diverse kleurenfoto's van de auteur.


• boekgrrls.nl, februari 2005
"Voor mij was dit boek een openbaring."

"In Vrouw breekt los" verduidelijkt [Kjeld Duits] de unieke cultuur, zeden en gewoonten van Japan aan de hand van tientallen verhalen die ik allemaal heel boeiend te lezen vond. Ze gaven mij ook het idee dat wanneer je naar Japan toe gaat, beslist zijn boek gelezen _moet_ hebben. Voor mij was dit boek een openbaring.


• Noordhollands Dagblad, 17 oktober 2002
"Een intrigrerend beeld van het moderne Japan."

Rake observaties veelzijdig Japan, Peter Smit

'Impressies van een Nederlandse bewoner in het land van de Rijzende Zon' luidt de omschrijving op de voorpagina van het boek dat oud-Zaankanter Kjeld Duits heeft geschreven over fascinerende facetten van de Japanse samenleving. 'De vele gezichten van Japan' is de ondertitel, die beter de inhoudt dekt dan 'Vrouw breekt los', de eigenlijke titel van het boek die verwijst naar een van de verhalen in deze uitgave.

Na twintig jaar Japan weet journalist/fotograaf Kjeld Duits waar hij het over heeft. Zijn leesbare korte reportages schetsen een intrigrerend beeld van het moderne Japan, waarin de oude tradities, normen en waarden nog steeds zo'n doorslaggevende rol spelen. Een Japanner zelf, of een kortstondige westerse reiziger door dat land, zal er niet in slagen deze samenleving zo te observeren als Kjeld Duits dat heeft gedaan. Japan is nu eenmaal geen populair toeristenland voor Nederlanders, en landgenoten, die daar beroepsmatig verblijven, doen dat meestal niet al te lang. Kjeld Duits doet dat wel. Hij ontmoette zijn Japanse (inmiddels ex-)vrouw op Hawaii, vestigde zich in 1982 met haar in Japan en gaat er voorlopig niet weg.

Zijn journalistieke carriére begon in 1995 met de grote aardbeving, die zijn woonplaats Kobe had getroffen en waarover hij toen ,onder meer in deze krant, verslag deed. Inde jaren daarna leverde Kjeld Duits vanuit Japan vaker reportages met eigen foto's aan het Noordhollands Dagblad. Enkele daarvan, zoals het toen nog ongelooflijke verhaal over de verloren kinderen van Japan en het verslag over het vuurfestival in Nachi, zijn terug te vinden in zijn boek ,met prachtige kleurenfoto's.

'Vrouw breekt los' gaat als een zwaaiend zoeklicht over een breed spectrum van fenomenen in de Japanse maatschappij, schrijft Dries van Agt in het voorwoord. Hoewel hij zelf enkele jaren als EU-ambassadeur in Tokyo inwoner van Japan is geweest, noemt de oud-premier het boek van Kjeld Duits 'een leerrijke bijscholing'. Een conclusie die ongetwijfeld onderschreven zal worden door de lezers van deze boeiende verhalenbundel.

Bestel Vrouw breekt los

*   *   *6 comments so far post your own

1 | At 10:33pm on Sep 04 2004, Peter Bontje wrote:
Ook ik "ben in Japan beland", inmiddels meer dan 9 jaar geleden. Niet onbelangrijk voor mijn werk in de ergotherapie is het om patienten te begrijpen: wat, hoe en waarom ze de dingen doen die ze doen. Ik heb vele Engelstalige boeken (en een enkel Nederlands) erop nageslagen in de hoop antwoorden te vinden op mijn vragen. Keer op keer ben ik daarin teleurgesteld, omdat de meeste boeken Japan en de Japanners langs een meetlat leggen waarop westerse maatstaven staan en niet Japanse. Dit boek is een welkome uitzondering! Kjeld Duits is dus niet iemand die naar 20 jaar iets begint te begrijpen van Japan. Hij doorgrond Japan en is in staat dit met lezers te delen. Hij doet dit aan de hand van themas die leven in Japan. Voorts, zijn interpretaties zijn die van mijn Japanse familie, collegas en vrienden. Ook niet onbelangrijk: het boek leest lekker weg. Ik raad dit boek aan voor een ieder die Japan nog niet kent, maar ook voor diegenen die menen Japan te kennen!
2 | At 12:26am on Sep 08 2004, Esther Verburg wrote:
Na twee jaar in Japan te hebben gewoond en tig boeken over Japan te hebben gelezen, is "Vrouw Breekt Los" van Kjeld Duits absoluut mijn favoriete boek over Japan. Waarom? Het geeft inzicht in het hedendaagse Japan van alledag, het Japan zoals je het ervaart als je er leeft. Kjeld Duits beschrijft een veelheid aan fenomenen, soms vertederend, soms schokkend maar altijd objectief en met respect. Het is prettig een keer een boek te lezen over Japan dat niet analyseert, betuttelt, ophemelt of afkeurt, maar gewoon beschrijft, met een warm hart. Een must voor eenieder die in Japan woont, naar Japan gaat, of geinteresseerd is in de hedendaagse Japanse maatschappij.
3 | At 01:34am on Mar 11 2005, Felix den Hartog wrote:
Essentieel voor iedere Nederlander die Japan bezoekt: kijk naar "Lost in Translation" en lees "Vrouw breekt los". Of je bent reddeloos verloren...
4 | At 04:21am on Apr 04 2006, Vincent Ursem wrote:
Al zolang ik me kan herrinneren heeft Japan een grote aantrekkingskracht op mij gehad.
Doordat ik mezelf heb verdiept in de Japan en haar cultuur valt mij iets op.
Er zijn zo ontzettend veel mensen die er vanaf menen te weten terwijl ze meestal geen flauw idee hebben wat er daadwerkelijk speelt.
Wanneer je doorvraagt kom je er vaak achter dat hun wetenschap niet veel verder gaat als "Japanners werken te hard" of "Japanners eten met stokjes" en meer dan eens weten ze het verschil tussen China en Japan niet eens uit te leggen "Ach, da's toch allemaal 1 pot nat".
Het heeft weinig zin om me hierop te irriteren, maar ik doe het nog steeds.

Nu heb ik een jaar geleden een japanse ontmoet en we zijn tot op vandaag nog steeds samen. Het verschil tussen haar en mijn denken is tot nu toe nooit een echt probleem geweest, maar ik voelde de drang om precies te weten waarom ze op een bepaalde manier antwoordde of reageerde wat soms onbegrijpelijk voor mij was.

Ik ben toen uitgekomen bij het boek van Kjeld en er staan anekdotes en ervaringen in die mij zo ontzettend bekend in de oren klinken dat ik begreep dat hij wist waar hij over praat.
Er zijn natuurlijk vele malen diepere boeken over de essentie van de Japanse psysche, maar dat betekent meestal dat je moet worstelen met de moeilijke woorden om uberhaupt 1 pagina te lezen en te begrijpen.
"Vrouw breekt los" is een boek die het Japanse 'denken' op een leuke en begrijpbare manier vertolkt via eigen ervaringen en interviews.

Ik zal mij waarschijnlijk nooit kunnen identificeren in de Japanse cultuur en de manier van denken, maar ik begrijp tenminste een aantal essentiele aspecten.
Zelden dat ik een boek als deze heb gelezen die me geholpen heeft in mijn persoonlijke relatie :)

Op aanraden van Kjeld ben ik nu een boek aan het lezen welke dieper ingaat op bepaalde zaken uit het boek, maar ik mis nu het luchtige wat ik in Kjeld's boek ervaarde.

Kjeld, bedankt !
5 | At 10:53am on Sep 28 2006, Akimi Ohta wrote:
Ik heb vorig jaar een jaartje in Nederland gewoond als een uitwisselingsstudent. Ik woonde bij Anne, wie ooit meneer Kjelt Duits ontmoet had. Ik heb het boek "Vrouw breekt los" gelezen. Een boek dat veel gezichten van Japan laat zien. Ik ben heel geinteresseerd in wat een Nederlander denkt over Japan. En ik heb het boek wel met veel plezier gelezen. Het boek bestaat uit veel hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat over een ander verhaal van Japan. Het gaat over de familie in Japan, en de houding tijdens het werk en het Japanse feest en zo. Ik vond het heel grappig want wat daarin stond was echt typisch Japanse dingen en die zijn heel erg anders dan waar hij en Nederlanders aan gewend zijn. Ik snap het heel goed want toen was ik ook in Nederland en ik vond daar zoveel verschillen tussen Japan! Ik begrijp de schrijver heel goed. Het is heel goed om met dat boek Japan te kennen. Dat boek bevat heel veel verhalen van Japan uit veel kanten. Daarmee kan je weten over de Japanse cultuur, en de typische houding van Japanners, en alle basis van het leven in Japan. Daarom hoop ik wel dat meer Nederlanders dat boek gaan lezen en mijn eigen land, Japan, goed zouden begrijpen.

Akimi Ohta uit Japan
6 | At 06:42am on Jul 26 2007, Kyra wrote:
Hallo,
hoe en waar kan ik "Vrouw breekt los" bestellen/kopen?
Kyra
Subscribe to newsletter:
e-Mail:
First name:
Daily:   Biweekly:

(Unsubscribe or Update)

We Recommend:


[BUY]

The now legendary Sir Ernest Mason Satow (1843-1929) was a member of the British legation in Tokyo for twenty-one years. This classic book is based on the author's detailed diary, personal encounters, and keen memory. In it, Satow records the history of the critical years of social and political upheaval that accompanied Japan's first encounters with the West around the time of the Meiji Restoration. Fascinating.
Editor
Stone Bridge Press

Syndicate iKjeld news

Powered By Greymatter


© 2001~ iKjeld.com/Kjeld Duits. All rights reserved.
To publish, broadcast, rewrite or redistribute this material, please contact us.