Dive deeper into Japan
with Japan correspondent
Kjeld Duits
NEWS      TOP NEWS      STOCK PHOTOS      JAPAN LINKS      SHOP      ABOUT US      CLIENTS
JAPAN NEWS
Home » Archives » August 2004 » [Dutch] 'Walvissen zijn lief' -- Japan stapt de toekomst in

[Dutch] 'Walvissen zijn lief' -- Japan stapt de toekomst in

Sunday, August 22, 2004 Posted: 01:48 AM JST

In zijn tweede boek over Japan beschrijft Kjeld Duits een Japan dat na meer dan tien jaar een recessie uitstapt en de toekomst in de ogen staart. Die zit weliswaar vol problemen, maar ook vol met mogelijkheden. Zo zijn Japanners doorgaans dol op robotten. En maar goed ook, want Japan wil binnen enkele tientallen jaren de wereldleider worden in robotten. Maar waar komt die liefde vandaan en wat zegt het over ons westerlingen?

Titel: Walvissen zijn lief en andere opmerkelijke verhalen uit het moderne Japan
Auteur: Kjeld Duits
Genre: Mens, Cultuur & Maatschappij
ISBN: 9045302950
Uitgever: Bzztoh
Uitgegeven: Datum wordt bekend gemaakt
Formaat: 221 x 140 x 23, 240 pagina's, 50 kleurenfoto's
Bindwijze: Paperback

Flaptekst:

In zijn vorige boek, Vrouw breekt los, verschafte de sinds 1982 in Japan wonende Nederlandse journalist Kjeld Duits inzicht in de fantastische cultuur van het verre Japan. In Walvissen zijn lief opent hij meer deuren van een samenleving die veel westerlingen verbijstert.

Japan is al jaren op zoek naar zichzelf. De laatste jaren krijgt die zoektocht een interessante en positieve wending. Japanse bedrijven zijn zeer inventief bezig om zich te herstellen uit de economische malaise van de jaren negentig. Zelfs traditionele waren zoals sushi worden aangepast aan de wensen en eisen van een moderne en haastigere maatschappij.

Jonge Japanners schamen zich niet meer voor hun nationaliteit. Ze durven daarom meer zichzelf te zijn. Tienermeisjes tonen hun tatoeages zonder schaamte. Lagere scholieren dragen make-up. Ze communiceren met mobiele videotelefoons. Het resultaat is een explosieve popcultuur die nu ook naar het westen wordt geëxporteerd.

Maar te midden van deze nieuwgevonden hoop en bandeloze creativiteit liggen torenhoge problemen verborgen die Japan moet overwinnen om de maatschappij weer op gang te krijgen. Japanse gevangenen worden met regelmaat zwaar mishandeld. Jongeren vertikken het voldoende kinderen voort te brengen; mogelijk halveert de Japanse bevolking voor het einde van deze eeuw.

Walvissen zijn lief, vinden de meeste Japanners. Toch worden er 400 per jaar gedood voor wetenschappelijke doeleinden. Ziehier het dualisme waarmee het moderne Japan worstelt.

In Walvissen zijn lief schrijft Kjeld Duits een reeks verhalen over het gewone en alledaagse. Gewoon en alledaags voor de Japanner. Niet voor ons.

*   *   *

Subscribe to newsletter:
e-Mail:
First name:
Daily:   Biweekly:

(Unsubscribe or Update)

We Recommend:


[BUY]

The now legendary Sir Ernest Mason Satow (1843-1929) was a member of the British legation in Tokyo for twenty-one years. This classic book is based on the author's detailed diary, personal encounters, and keen memory. In it, Satow records the history of the critical years of social and political upheaval that accompanied Japan's first encounters with the West around the time of the Meiji Restoration. Fascinating.
Editor
Stone Bridge Press

Syndicate iKjeld news

Powered By Greymatter


© 2001~ iKjeld.com/Kjeld Duits. All rights reserved.
To publish, broadcast, rewrite or redistribute this material, please contact us.